Toast
chocolatesourbread header

MINUSTA

Toast toimitusalue
Toimitusalue

Meistä

Hei! olen Caroline ja olen TOASTin leipuri. TOAST on Helsingin Marjaniemessä sijaitseva artesaani mikroleipomo. Muutin Helsinkiin Lontoosta 16 vuotta sitten.

Kaikki ruokani on tehty käsin keittiössäni. Käytän vain tuoreita, paikallisesti tuotettuja raaka-aineita (jos vain mahdollista) ilman mitään lisäaineita tai säilöntäaineita. Olen erikoistunut hapanleipään, sekä muihin leipomotuotteisiin kuten kakkuihin, sämpylöihin sekä piirakoihin. 

Ystävällisesti käy katsomassa FB-sivuani josta löydät minun viikottaiset menut!

Kuljetan tuotteitani sähköpyörällä lähialueelle. Kuljetus on ilmainen, jos asut tämän jakelualueen sisällä Marjaniemen, Roihuvuori, Itäkeskus, Puotila, Tammisalon ja osa Laajalahden aluetta (vähintään 10 € tilaus, muutoin 2,90 – 4,90 € jakelusta, riippuen asuinpaikasta). Pyöräkuljetuksella haluan osaltani luoda ympäristö-ystävällistä ja CO2-päästöjä vähentävä kuljetusmuotoa. Toimitan tilauksesi kotiovellesi, jotta voit nauttia tuoreesta, juuri leivotusta leivästä, bagelsista (myös täytettyjä bageleita ovat mahdollisia), aamiaispullistatai muista leipomotuotteista ilman että tarvitset poistua kotoltasi viikonloppuisin sekä kerran viikossa.

Jos asut tämän alueen ulkopuolella voit tehdä tilauksen ja hakea sen itse

Toimitus tapahtuu lauantaisin klo 9-13 välillä, sekä keskiviikkoisin klo 17-20 välillä. Huomioi, että keskiviikon tilaus pitää olla tehty maanantain klo 22:00, ja lauantain tilaus torstain 22:00 mennessä.

Teen myös viikottaisia ja kuukausittaisia sesonkitarjouksia, mukaanlukien marjoja, sieniä lähimetsistä (riippuu saatavuudesta). Nämä tarjoukset tulee Facebook– ja Instagram-sivuilleni, joten pidäthän silmät auki!

Tilaukset voit tehdä sähköpostitse caroline@toastartisanbakery.fi. Kun olen nähnyt tilauksesi, olen sinuun varmistaakseni tilauksen yksityiskohdista ja tilauksen toimituksesta. Sen jälkeen pyydän sinua tekemään ennakkomaksun MobilePay. Yksityiskohdat maksamisesta saat sähköpostitse. Tulen myös myymään itä-Helsingin REKO lähiruokarenkaan kautta joka toinen keskiviikko. Voit tehdä ennakkotilauksen sivun kautta ja tulla hakemaan. Voit myös olla yhteydessä minuun, jos haluat jotain erityistä juhliin ja tapahtumiin.

Minusta

Ruokamatkani alkoi, kuten melkein kaikilla, katsellessani kotikeittiössä äitiäni ja isoäitiä. He olivat loistavia kokkeja ja leipureita. Äitini valmisti herkullisia hilloja ja marmeladia, ja lempihetkiini kuului iltapäiväteetä, jolloin herkuttelimme skonsseilla sekä hänen hillolla ja kermalla, tai juustoskonsseja paksulla voipalalla. Myös hillotortut, pikkuleivät, eri piirakat ja kakkuja kuten Victoria Sponge Cake (marjainen kermakakku) hillo- ja voikermatäytteellä, tai kesäisin tuoreilla mansikoilla sekä vispikermalla, ja hedelmäpiiraat täydensivät hetket. Käydessämme isoäidin luona lomilla lähellä Skotlannin rajaa, herkuttelimme hänen kuuluisilla piiraillansa, sekä leivokset, jotka olivat kevyitä ja voitäytteisiä. Kuten monet hänen sukupolvestansa, hän ei esimerkiksi ikinä käyttänyt vaakaa mitatessaan ainekset, kaikki tehtiin kosketuksella ja tarkalla silmällä! Toastin kautta haluan jakaa muutamia ruokaelämyksiä kanssasi, hetkiin jota vain kakku voi pelastaa tilannetta teekupin, tai suomalaisittain kahvikupin kera 🙂

Toimituspyörä
Toimituspöyrä
Hapanjuuri kanelipullia
Hapanjuuri kanelipullia

Aloitin hapanjuureen tehdyn leivän leipomisen vuonna 2018 luettuani Chad Robertsonin kirjan Tartine Bread. Opin nopeasti rakastamaan mitä hapanjuurileivontaan liittyy ja arvostus tämän leivän syömiseen, kuten kuori rakkuloineen, ja täyteläiset maut. Leivän tekemiseen menee noin kolme päivää siitä, kun leivän kolme ainesosat, suola, vettä ja jauhot + aika sekoitetaan yhteen, ennen kuin leipä on valmis. Tämä on hapanjuurileivän taikaa! 

Kaikki leivät, jotka valmistan, saavat alkunsa tästä juuresta, jonka nimi on ”Bread Sheeran”. Tässä hapanjuuressa on oma ainutlaatuinen sekoitus maitohappobakteereja ja luonnon oma hiivaa. Hapanjuuren nimeäminen on asia, jota hapanjuuriyhteisöissä tehdään, koska loppujen lopuksi se elää ja pitää ruokkia, aivan kuten lemmikkiä! Sillä on myös helppoa erotella eri juuret toisistaan, kuten esimerkiksi ruisjuuri, jota käytetään leivän tekemiseen, ja vehnäjuuri, jota voidaan käyttää myös makeisimpiin leivonnaisiin.

Taikinapurkki
”Bread Sheeran”
Kuva Carolinesta tekemässa ruokaa ulkona
Ravintola päivä Helsingissä.

Mikä hapanjuurileipä on? Kaikki on kiinni käymisprosessista! 

Hapanleipä valmistetaan jauhoista, vedestä ja suolasta, ja sen käymiseen tarvitaan juuresta saatua villihiivaa, sekä jauhossa olevaa maitohappobakteeria. Tämä prosessi on jotain aivan muuta kun teollisuudessa tuotetut leivät, missä leipä valmistuu muutamassa tunnissa, mutta koko käymisprosessi on jäänyt pois, ja sisältää useimmiten monet eri säilöntä- sekä lisäaineita. Hapanjuurileivän ja teollisuusleivän ero on juuri tässä käymisprosessissa. Hapanjuurileivän valmistus on hidasta, ja tämän ansiosta leipä on helpompi sulattaa, koska tämän prosessin poistaminen nopealla hiivalla voi osaltaan selittää gluteeniintoleranssin kasvua nykyisin. Kun hidas käyminen poistuu, jää taikinaan eri proteiinejä kuten vaikeasti sulatettava gluteeni. Siksi monet gluteenille yliherkät ihmiset sanovat voivansa syödä hapanjuurileipää ilman ongelmia.

Odotan innolla saada leipoa sinulle. Tuethan paikallista leipuria!

Carolinen nimikirjoitus